Jordgubbssaft och jordgubbssylt!

Idag tänkte jag och mamma mysa till det med en tripp till stranden. Tråkigt nog var inte molnen på vår sida och envisades med att bilda ett stort tjockt täcke som täckte precis hela himlen. Vi låg och njöt på stranden ändå, värmen hade vi iallafall. Lite tog nog solen ändå för det enda stället jag inte smorde med solkräm blev illande rött så nu har jag finfina lysande föter! Varför smörja fötterna lixom? Då blir man både sandig ock kletig, det går inte för sig!
 
Nu har vi silat jordgubbssaften som blev ljuvligt god, gjort jordgubbssylt och styckfryst jordgubbar!

Rårörd jordgubbssaft där man tar tillvara på bären och gör sylt av dem, kalasbra!

Jag passade på att avnjuta saften med en laktosfri sandwich från hemglass, somrigt och gott!
 
Ett hett tips är att styckfrysa jordgubbar och sedan använda de som isbitar i drinkar eller ett glas saft. Roligare och godare än is! Frys dem på en plåt och paketera dem sedan i påsar som lägges i frysen.
 
Rårörd jordgubbssaft + sylt
Jordgubbssaft
2 kg jordgubbar
2 l kokt kallt vatten
40 gr vinsyra
1/2 kg socker / liter avrunnen saft (mer socker om man önskar mer sötma)
2 krm natriumbensoat / liter avrunnen saft
 
Skölj, rensa, mosa bären och lägg dem i en hink. Lös vinsyran i det varma vattnet, låt svalna och häll över bären. Lägg ett lock över och ställ svalt ett dygn. Sila saften, låt den självrinna utan att röra i den. Spara bären till sylten. Tillsätt sockret i saften och rör tills sockret löst sig. Skumma av ytan. Lös natriumbensoaten i 1/2 dl hett vatten, blanda sedan ner det i saften. Häll upp på flaskor och avnjut en solig sommardag!
 
Sylt
Avrunna bär
1 kg socker
1 krm natriumbensoat
 
Blanda socker och bär i en gryta, låt koka i 20min. Rör i grytan lite då & då och skumma efter hand. Lös natriumbensoaten i lite av den varma sylten och rör sedan ner det i grytan. Ös upp på varma burkar.
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0