Luleå brinner

Fick lite smått panik när denna nyheten nådde mig igårkväll..

Jag är "glad" att det inte verkar som att någon har skadats superallvarligt..
 

Pengarna fick vingar och flög iväg

Påväg till Salomon Run Mall i Watertown blev vi de första på plats till en motorcykelolycka. Föraren var vid medvetande och klagade endast på smärtor i foten till en början. När han hade suttit upp ett tag så såg vi hur blod började pulsera ut ur hans känga och insåg då att liggandes med foten i högläge var ett bättre alternativ i väntan på ambulansen. Vår buddy Jonathan som körde oss fick larma 911. I väntan på ambulansen körde det förbi en bil (av många) men som frågade om föraren var militär, var ifrån och vart han tillhörde. Det var "häftigt" att se hur militärerna tar hand om varandra här i USA. Föraren fick åka iväg med ambulans men det verkade inte vara några allvarligare skador. Antagligen en fraktur i foten då kängan var intakt men med tanke på blödningen. Jag är glad att jag har mina livräddarkunskaper i ryggraden från alla år inom räddningstjäns och första hjälpen, jag tror det hjälper mig i sånahär situationer att tänka klart osv..


Sämsta bilden men jag ville inte ta en bild på den skadade. De på bilden var bara förbipasserande motorcyklister och kände inte den skadade. Vet inte ens varför de stannade för de stod bara & glodde..

Vi körde vidare till shoppingentrat och vi shoppade loss!

Partybilen påväg!

Shoppingsugna flickor!
 
 
Jag gick bananas när jag insåg att det var 40% rea på hela Hollisterbutiken... OCH det var billigt redan från början, ungefär en tredjedel av vad det skulle ha varit i Sverige lixom.

Skön rea på Hollister!

Här är mina fynd från Hollister & American Eagle.. Fick allt till priset av vad ett par jeans skulle ha kostat mig i Sverige - nöjd flicka!
 

Vi ska ju fortsätta träna är tanken så lite nya träningskläder inhandlades :)
 Aningen bättre priser på det här :)
 
Då jag lämnade min underbara parfym hemma så köpte jag mig en ny på Victoria's Secret..
Inte riktigt samma som den jag har där hemma, men underbart god!
 
 

Nöjda flickor med en massa påsar!



Påvägen hem stannade vi till och gick in i en spritbutik, de hade hur många "Swedish wine" som helst, har aldrig sett förr. Denna var klockren ;)
 
 

Precis som på film med papperspåsarna! Han som jobbade i butiken tyckte vi skulle komma tillbaka snart för vi var så trevliga 
 
Väl hemma spelade vi kort & drack whisky sour, mumsfilibaba!

Mumsfilibaba!
 

Popcornknapp, oh I'm in heaven!

Nu sitter vi & gör läxan i kemi som ska vara klar inför måndagens diskussionsklass. Den är inte överdrivet avancerad.. Fem gånger får man på sig att svara också :)





Jag upptäckte just något helt fantastiskt. Något jag bara älskar med USA! MICRON HAR EN POPCORNKNAPP, åhåååå. Vilken lycka detta är alltså! Förstår inte att vi inte har det på våra i Sverige alltså, sist jag testade en sån knapp blev popcornen perfekta. Kan knappt bärga mig tills jag har köpt en påse & testat om denna micron är lika bra ;) Håhåh! Ida, du vet vad jag snackar om ;)

Lyckan när man inser att micron har min favoritknapp!
 
Snart ska vi åka iväg till ett shoppingcenter, jag är taggad! Lär springa in på Victoria's secret, det lovar jag :D Allt är bara så bra att det känns som att jag svävar på moln. Jag kan bara inte sluta le, åh livet är underbart!

Bra start på en bra fredag!

Igårkväll kockade vi till Jonathan och Elise! Jag gjorde min variant utan mjölk och nudlar medans de andra fick en härlig pastasås :) Mumsigt vare!


Jag kör stenhårt på sallad, undra varför...


Idag började vi kl 09, jag är så glad att det är den tidigaste tiden vi börjar :) Jag åt min variant av amerikansk frukost, english muffin med jordnötssmör. Sååå mumsigt :D

Mums mums!


Kemin vi hade idag är rena rama barnleken, nästan så man skrattar åt det. Jag tror att det kommer bli ganska mycket svårare snart - men vem vet! Jag har nog läst på tok för mycket kemi redan :P

Lite svårt är det med alla engelska termer, men det kommer väl!
 

Romantisk frukost för två!

I morse var Sara rar & lagade frukost till mig. Jag var i behov av den om man säger så ;) Hahahah! Scrambled eggs and bacon blev det :)
 

Party people!

Såhär ser huset vi bor i ut från utsidan :)





Till lunch lagades det thaigryta, riktigt mumsigt var det!

Elise kom över & åt med oss!

På eftermiddagen spelade jag & Elise badminton mot Sara. Inte ens då hade vi en chans men roligt hade vi iallafall!

Helt slut efter lite badminton :)

Elise bjöd oss på stir-fry till middag, mums mums!

Så roligt med något nytt :)

På kvällen träffades vi hos Johan innan vi drog ut! Flipnight tonight.

Jonathan, Elise och Hanna!


Två gruppbilder med massa utbytesstudenter!

Johan, Marcus, Adam, Jag, Jonathan, Vicky, Hanna, Sara, Sean, David & Camille


Jag kunde inte bestämma mig för vilken bild som var bäst ;)
 
 

Jag, Adam & Vicky

Påväg ut tog vi genvägen som visade sig vara stängd med en enorm grind.. Gissa vem som var först över? ;)

Lilla jag såklart! :)
 

Vegemite

Efter activites fair häromdagen så fick vi testa på något riktigt amerikanske - s'mores! Gudagott!

Johan grillar sin marsmallow!


Elise grillar sin

 Mumsfilibaba!

Jag följde med Elise och Adam hem till Elise där de fick mig att testa något väldigt australienskt, nämligen vegemite! De kunde inte förklara vad det var mer än att det i princip bara var australiensare som tyckte det var ätbart.

Såhär ser burken ut!


Det skulle vara pyttelite på en rostad macka, men det blev nog aningen mycket..


Och det var såååå gott! Salt som tusan. Det smakade lite som soja och det är jag ju tokig i :)
 
 
 
 


 
 
 

BBQ & Activites Fair

Igår hade vi första lektionen i kvalitet, det verkar vara ganska vanligt att lärarna vill lära sig allas namn. Det kanske har med närvaron att göra, vad vet jag.. Men namnskyltar har vi fått göra iallafall :)


Namnskylt till kvalitetskursen

Jag har börjat läsa på läxan som vi har fått i kursen "introduction to enterprise and info systems" (tror det var så den hette), och jag är verkligen positivt imponerad av boken. Men lärarna förväntar sig aningen mer av en som student här än vad de gör i Sverige. här är det massor med läxor, assignments, tentor. Ja - you name it!

Läxläsning

På kvällen var det först BBQ för alla utbytesstudenter & deras buddies. Det var många som träffade sin buddy för första gången och jag är fortfarande överlycklig att jag hade bra kontakt med min buddy redan innan jag satte min fot i de förenta staterna :) Sen var det Activities Fair i Cheel arena (hockeyarenan) där alla organisationer och klubbar gjorde reklam för sig och man fick gå med i vad man ville. Jag är just nu inskriven på "Outdoor Club", skid/alpinklubb och två dansklubbar (tänk cheerleading..). Vi får se hur detta går ;)

Cheel arena FULL med folk!
 

Bra dag!

Jag är lycklig! Vi gick på kemilabben i förmiddags. Jag var ganska glad då jag tycker sånt kan vara roligt, men det dog snabbt. Världens mest osäkra fröken som inte ens kunde prata engelska. Jag var ett proffs jämfört med henne vilket kändes aningen fel. Det var väldigt irriterande. Dock så har vi kommit fram till att man kan droppa laborationsdelen på kemin och bara läsa teorin. Det lyckades vi fixa! Teorin är exakt den samma på kurserna och de enda som skiljer är att den ena har sex omfattande labbar och den andra har inga. Så nu har vi bara en lektion på tisdagar. Jippi! Så såhär ser mitt veckoschema ut nu :) Samma var vecka! Heeeeelt okej ;)

Jag är nöjd med mitt schema!



Efter laborationen och fix med kurser så gick vi till gymmet & Sara skulle lära mig spela badminton. Hon bokstavligt talat utklassade mig! Jag fick då kämpa & blev dödstrött, jag tränade för henne med tror jag ;) Jag får jobba på det, bättre ska jag bli! Roligt hade vi iallafall :)

Badminton
 

Första dagen i den amerikanska skolan

Igår hade vi kemi första lektionen. Vår buddy hade förvarnat oss sen tidigare att vi borde hålla för öronen, vilket var tur. Vi var nog de enda som inte blev skräckslagna när han mitt under lektionen bara exploderar en ballong. Och det var ingen liten explosion heller.. Men tusan vad roligt med en galen professor!


Alla "freshmen" som vi läser kemin ihop med.. Sååå små så små
 
Till lunch blev det en sallad i skolrestaurangen, 35kr för att bli mätt är helt okej :) Gott var det med!

Ett desperat försök att vara nyttig!



Lärarinnan vi har i marknadsföring är en liten kvinnlig Indier. Det låter inte så märkvärdigt men det var nog lätt den roligaste lektionen jag gått på - någonsin!
 
"Tänk om ni skulle gå på toa hemma hos någon och så är toapappret så "ruff" att ni skulle kunna slipa snoppen med det"

"Är det någon av er som har hemorrojder? Nähä, inte det.. Men iallafall.."

"Förra året så klagade studenterna på att kursboken var så dyr så jag lyckades få förlaget att ta bort några kapitel så den skulle bli billigare. Kom ihåg det, "next beer is on me!""
 

Jag hoppas att min brevlåda kommer bli invaderad av brev från mina läsare, visst har jag rätt? ;)


Efter vår sista lektion som var operations and supply chain management så var det gymmet som gällde! Vi skulle spelat badminton men alla planer var upptagna. Jag hittade en annorlunda maskin som skulle träna rumpa & ben. Dödsjobbigt var det vill jag lova!!!

Mördarmaskin


Vädret här är det sämsta någonsin nu. Dövarmt, 80% luftfuktighet, spöregn och åska i flera timmar.. Men vad gör det när man bara ska laga köttbullar :D

Eftersom allt är större i USA så kan ju inte potatisarna vara sämre..


Sara fick hjälpa till & steka! Hon gjorde kalasgod potatismos också (Y)

Nu har vi mat så det ska räcka ett tag framöver :)
 

Helgens bravader

När vi kom tillbaka i lördags var vi bjudna på hemmafest, det spelades givetvis beerpong!


Beerpong, jag ska bli duktig!


Vi fick signera bordet efteråt, här är Moa både på svenska och japanska! Det ni ;)
 
 

Vi fortsatte till nästa party sen, det var verkligen som på film! Ett helt hus FULLT med människor och bord där det spelades beerpong ÖVERALLT. Ganska amazing faktiskt :) Kul att få ha upplevt det! Det galnaste är att det är gratis dricka vart man än kommer. Synd för mig att det bara är öl som gäller :(
 




Såhär duschar man om man bor i vår lägenhet just nu.. Det är så dåligt tryck i duschen att det är OMÖJLIGT att tvätta ur schampot och balsamet :(


Sara tvättar håret..


Moa tvättar håret!

Jag har hittat min favorit-amerikanska-frukost! English muffins :) OCH laktosfritt smör, vilket jag är glad för! Värre är det med grädden och cremé fraichen.. :(

Dagens frukost

En exalterad Moa inför första skoldagen i USA på Clarkson University ;)

Hade på mig min svenskaste tröja, som om att det inte skulle synas på mitt blonda hår!

 

Kanoting

Här är en bild från kanotturen! Vi råååkade sno en annan båts paddel, därav vattenkriget som slutade med att deras båt välte ;)

The american style, my style

Vi vaknade aningen sega igår, det kan bero på att fredagskvällen var helt underbart bra! Eller på dessa..

Första och sista tequilan vi dricker där, sämska skiten någonsin. Den gick knappt ner!


Jag vaknade av att det knackade på dörren, då var det vå buddy som kom med godis till oss. Han trodde att vi skulle behöva lite bakismedicin. Hur snällt är inte det? Jag slutar aldrig förvånas över dessa underbara människor. Jag trivs!
Leverans av bakismedicin en tung lördagsmorgon!
 

På dagen var vi ute på en kanottrip med utbytesstudenterna. Det var roligt, och aningen blött! Det blev världens vattenkrig men det var iallafall inte vi som trillade i vattnet :) Payback is a bitch!
 

På kvällen tog han oss till sitt favoritställe här, vi åkte bil en bra bit dit. Stället hette The Ole Steakhouse. Det var som att gå in i en amerikansk film. Countrystuk och en som sjöng & spelade covers galet bra! Det kunde inte bli mer amerikanskt än så alltså.
Elise och vår buddy utanför restaurangen!

 Interiör
 

Min hamburgare, den var enorm men mycket god!

Elises burgare var aningen större...



Och därmed svårare att äta!

 
Någon fick lite mycket sol under kanotingen..
 
 
Vi vinkade på Kanada också, ser ni det där på andra sidan vattnet? :) Nästa gång ska vi över gränsen! Såååå nära :)
 

Nytt boende, bättre än någonsin!

Igår hade vi party hos några utbytesstudenter som bor i Riverside apartments. Det var en toppenkväll med diverse spel och alla är bara så underbara och glada!

Playin' kings cup!
 
Bara en liiiiten skara av alla som var där.
 

Idag fick vi ÄNTLIGEN flytta ut ur vårt temporära boende till Woodstock som vi ska bo i under dessa månaderna. Vi blev verkligen lyckligt överraskade när vi öppnade dörren till vår lägenhet. Den var heeeelt underbar!!! Där fanns ett dubbelrum och två singelrum, gissa vilka vi valde? ;) HIHI
 
 Köket














Nu har vi inflyttningsfest i vår lägenhet! Vi kör american style med pizza till alla :)
 

I LOVE IT

Det får bli en bildsummering av de senaste dagarna, vi har så mycket roligt för oss att jag inte ens har en tanke på att jag borde berätta allt för er. Som de skulle säga här, IT'S AWESOME. Jag älskar livet!


SKolan har tydligen en egen radiokanal och det verkar som att vi ska få sända snart ;) Jag berättar ju för er så ni kan lyssna först såklart!


Jag blev laaagom nöjd när jag hittade Swedish House Mafias planch i radiorummet ;)



Och om ni inte redan visste så är hamburgarna sååå bra här!



Häromdagen var vi ute & åt pizza med de härliga utbytesstudenterna. Efteråt gick vi ut & de hade "flip the coin evening" så om man köpte en öl fick man flip the coin och om man hade gissat rätt fick man ölen gratis! Tusan att jag inte dricker öl :(



Jonathan som är vår buddy gav oss en tour av skolan, iklädd luleås hockeytröja! Han är verkligen världens bästa. Jag vet inte vad jag skulle tagit mig till utan honom. Han fixar verkligen ALLT!



Världens bästa utbytesstudentsskola! Promise!



Jonathan köpte godis till oss...
 

Amish & skunk

Precis innan vi skulle gå till bagelsstället så kom det en bil med utbytesstudenter och det visade sig att de skulle flytta in i våra rum fast vi blivit lovade att vi inte skulle behöva dela rum med någon. Så det blev att panikpacka ihop alla saker, sen flyttade vi så att jag & Sara nu delar rum.

Bageln idag var precis lika god som igår, och att den inte är ont-i-magenframkallande är såååå nice :) Jonathan beställde en bagel med creamcheese på, där var så mycket ost att du inte ens kunde se bageln, alltså vidrigt mycket! Men det är väl lite så det är här, allt är lite större och lite mer, verkligen A L L T ;) Vi gick förbi ett ställe som kallades "Farmers food market", vi tog oss en titt och fick se lite Amish-people. Jag har aldrig sett dem någongång, bara hört talas om dem och trodde knappt att de fanns längre! Ganska annorlunda..


Två amish-kvinnor som hade åkt dit med häst & vagn!



Här hittar ni mig de närmsta månaderna, Clarkson University!


 
 På matmarknaden som var den minsta jag sett :)
 

Jag glömde ju berätta om gårdagens coolaste grej! Jag såg en SKUNK! Kan ni tänka er, jag har bara sett dem teknade i typ barnprogram. Först fattade jag inte att det var en skunk som gick över vägen och gick efter för att fota men Sara stoppade mig som tur var! Hahahaha :)

Som denna skunken från Bambi :)
 

Dag 1 i USA

Inlägget som skulle publicerats igår!
 
Vi mötte upp vår buddy tidigare idag för att äta brunch ihop, det blev bagels på The Bagels :)
 
Turkey Club bagel!
 
 
 
Efter det tog han med oss på en sväng till mataffären så vi kunde köpa oss lite frukt och snacks. Vidare åkte vi till AT&T, telefonbutiken som gäller här och skulle köpa simkort till oss men det slutade med att vi fick köpa varsin ny telefon. En riktigt billig, ca 220kr blev det! Så nu har jag både amerikanskt nummer & telefon :)
 My new phone!
 
Då buddyn har massor att göra nu eftersom att det kommer fler utbytesstudenter så fick vi roa oss själva lite. Vi satte oss ner på en gräsplätt utanför skolan och hade picknick :) .... MISSNÖJET när popcornen var söta och inte salta........
Första bilden är Sara & Jonathan utanför byggnaden vi bor i nu, Powers. Resten är bilder från picknicken!

Vi fick lite hjälp med att försöka hitta böckerna billigare på internet än vad de var i bokaffären, som tur var så skiljde sig priserna en del. Heeelt sjuka priser på litteraturen alltså, en bok under 100dollar hittar man typ inte så ska vi ha massor med böcker också.. Nu idag har världens bästa David hjälpt mig lite hemifrån så jag kom undan med 211dollar för en bok iallfall. Guld värt! Jag har lovat att laga massa middagar till honom i Luleå sen ;)


På kvällen så stötte vi på några fler utbytesstudenter, som tur var så var de över 21 och vi hängde på dem bort till ens lägenhet. Den enda som har fått flytta in i sitt boende från början, vi andra bor ju temporärt som sagt. Vi träffade en från Sverige/San Diego, två från Australien och en från Irland. Här är flera från Frankrike också :)


Eftersom jag inte dricker öl blev jag laaaagom glad när jag hittade dessa i affären. Goda var de med ;)
 

Nu ska jag snart upp & duscha! Jag har knappt sovit nått inatt, mina persienner är helt uppdragna och de fastnade där igår :( Så det är ganska ljust här inne! Lite senare ska vi gå och äta frukost ihop med de utbytesstudenterna vi hängde med igår!
 

Student-id

Nu har jag fått mitt student-id! Inte alla som har ett från Clarkson University inte ;) Att det sen itne fungerade än var ju en annan femma! Så om jag hade gått i sömne inatt och tagit mig ut ur byggnaden hade jag inte kommit in igen, spännande va!
 


Nöjd tjej!
 
 Tadaaaa!
 

Första natten i USA

När jag väl hittade mina väl gömda öronproppar mitt i natten så kunde jag somna! Kära jissenam vad mycket ljud det är här, ja mer än i skogen där hemma iallafall ;) Jag har vaknat med världens träningsvärk i armarna och hur ont jag har i rygg och axlar vill jag inte prata om. En rejäl massage skulle behövas. Dumma handbagage!


 

Såhär såg rummet ut igårkväll när jag öppnade dörren. En sånhär säng på varje sida med skrivbord emellan, ser bekväm ut va?
 
 Killarna var snälla & fixade en madrass åt mig, så det blev aningen bättre. Sängen är aphög - ett gympapass att ta sig upp & ner!
 
 Färdigbäddad såg det lite trevligare åt iallafall! Jag är så glad för de nya lakanen mamma fixade åt mig innan jag åkte, har spanat in dem lääääänge.
 
Nu har jag duschat vilket behövdes och var skönt efter en hel dags resa! Vi väntar på att vår buddy ska möta upp oss och ta oss till town för att äta lite frukost/lunch - brunch! Dödshungriga!!!

Let the adventure begin!

Nu skulle jag vilja påstå att jag har börjat mitt livs hittils största resa. Idag, eller igår som det blir för er med svensk tid lyfte jag från säker mark till något helt nytt och främmande. Svårslaget!
 
När jag dagen innan avresa skulle checka in online via flygbolagets hemsida för att köpa till extravikt och slippa betala massor på flygplatsen så misslyckades det! Jag hade ju inget ESTA (inresetillstånd) registrerat eftersom jag har ett visum så då gick det inte att checka in online vilket medförde att de där kilona jag hade extra i min resväska skulle bli galet dyra. Det ledde till att jag fick packa om väskan och ha maximal vikt i handbagaget, nämligen 12 kg plus en gigantisk handväska med ett antal kilo i också. Tacka vet jag vakumpåsar! Min resväska var långt ifrån full men den vägde då 23kg ändå! Jag är ganska nöjd med att ha karat mig på en väska bara :)
 
Jag fick skjuts av mina föräldrar till Kastrup, Köpenhamn där jag flög ifrån till J F Kennedy, New York. Planet dit hade inga såna fina tvapparater i nackstöden så jag trodde det skulle bli hur drygt som helst! Men som tur var köpte jag mig en bok till iPaden på morgonen och den sträckläste jag verkligen. Nästan lika bra som Femtio nyanser-triologin och i samma stuk har nu Crossfire-trio. Ett bra sällskap på en långtråkig flygresa iallafall :)
 
Väl framme i New York fick jag gå igenom USA's galna säkerhetskontroll där man lämnar fingeravtryck och tar kort. Jag var lite skraj att jag inte skulle ha med mig alla papper som krävdes eftersom jag inte visste vilka papper passkontrollanten skulle vilja ha då jag som sagt har visum och ska studera men det löste sig och jag hade med mig pappret han önskade få se. OCH KAN NI TÄNKA ER, JAG FASTNADE INTE I TULLEN! Tralalalaaaaa, jippi! Första gången tror jag! Och det var då på tiden, sjätte gången gillt att USA's tull inte vill göra en "random check" på lilla mig. Jag fick hämta ut mitt bagage och checka in det igen vilket jag var aningen nervös inför men det löste sig fint. Dock kommer jag aldrig i hela mitt liv resa med så sjukt mycket handbagade igen, åtminstone inte utan hjul på väskorna. Jag vet inte hur långt jag har burit på alla kilon men det känns då i kroppen..
 
I New York hade jag gott om tid och hann sitta ner och ta det lugnt en timme innan planet till Syracuse avgick. Det var det absolut minsta flygplan jag åkt. Ett säte på ena sidan mittgången och två på anda, det var så litet att man knappt kunde stå upprätt! Lite häftigt men mest läskigt.
 
Väl framme i Syracuse mötte jag upp Sara, en klasskamrat från LTU som är här samtidigt som jag, och Jonathan som är vår buddy här borta. Vilken hjälte alltså, han och hans rumskompis körde i 2,5 timmar för att plocka upp oss på flygplatsen och sedan köra lika långt tillbaka till skolan med oss. På vägen stannade vi för att äta och handla det allra nödvändigaste som täcke, kudde, schampoo och tandkräm. De körde oss till stället vi ska bo på nu fram tills söndag då vår lägenhet inte är färdigrenoverad. Vi har varsit rum nu, lite halvläskigt är här men det ska gå. Sämre standard än sveriges sunkigaste vandrarhem, men det känns skönt att veta att något bättre väntar! Jag hade tänkt lägga upp lite bilder på rummet men jag kompletterar med dem i morgon för nu börjar jag bli trött efter en hel dags resande! Ni vet åtminstone att jag har kommit fram & att jag lever :)

Mysdag med Ida!

Igår lagade jag & Ida lunch tillsammans hemma hos hennes föräldrar i Osby. Det var hamburgare som stod på menyn!


USA-inspirerade hamburgare!



Fniss



Funderar på hur jag ska lyckas ta ett bett..



Jag lyckades!
 

 

Weather report!

Ja, inte kan jag då klaga på vädret jag möts av! :)


Långkalsongerna får nog ligga längst ner i väskan!

Fjäriar i magen

Jag tog lite sovmorgon idag men vaknade av en geting som försökte ta sig in på mitt rum. Det kändes som att den var inne i hjärnan och surrade! Att ens sovmorgon aldrig kan få vara sådär skön som man vill :) Med lite frukt till frukost så blev humöret bättre iallafall! Ett hett tips är att frysa ananasbitarna som bli över om man nu inte äter upp hela ananasen på en gång. Det är riktigt smarrigt att mumsa på en varm sommardag sen, om vi nu får några fler sådana :)


Fruktfrukost!
 
Idag ska jag äta lunch hos Ida, vi får se vad vi lagar för gott men det ryktas om hamburgare! :) Åh, det kommer jag ju få goda i USA - det har jag inte ens tänkt på. Jag är mer oroad över att jag vill äta nyttigare än vad jag vet att de brukar göra där. Min packning ligger just nu utspridd över hela matrumsbordet, idag ska jag försöka få ner den i vakumpåsar.. Jag ska se om jag kan boka till lite extra vikt till min väska också, jag är rädd för att det kan behövas!

Redan nu har aktiviteterna börjat komma, nästa helg ska vi ut och paddla med utbytesstudenterna i USA. Vad jag har sett så verkar det vara en del svenskar som ska dit faktiskt. Vet inte om jag tycker det är bra eller dåligt.

Sofiamys!

Sofia kom med frukost i morse och har varit här hela dagen. Hon har hjälpt mig packa medans hon har försökt plugga lite. Jag har rensat bort en hel del i min packnin redan men känner på mig att jag kommer behöva ta bort bra mycket mer och att jag kommer glömma något viktigt hemma. Så om någon kan komma på något som man absolut måste ha med sig så får ni gärna dela med er av den infon ;)

Vi tog en liten promenad och Sofia fick plocka kantareller för första gången någonsin. Som tur var så hittade vi lite :)


Sofia plockar sin första kantarell!



Jag & Sofia på promenad



Vårt fynd!
 

Frukostmys

Sitter & väntar på sötSofia som snart kommer med frukostbullar! Idag är det vår dag :)

Packpaus

Tog en paus i allt packande, passade på med ett fotbad ute i solen! Senare blir det manikyr, pedikyr och ansiktsmask :) Jag hann precis bli klar med fötterna innan världens svartaste moln dök upp på himlen och vi fick springa in med sakerna & ta in tvätten. Det började ösregna men nu skiner solen igen, det kan då inte bestämma sig!

Sommarfina fötter!

Nu har jag börjat, och än finns inget slut!

Idag har jag börjat, på riktigt, med att packa! Jag har hela finrummet till mitt förfogande och lär snart ha fyllt bordet med allt som sedan ska försöka tryckas ner i resväskan. Idag om en vecka är jag på plats. Jag har så många fjärilar i magen att den snart exploderar! Enda skillnaden från Luleå är väl i stort sett tidsskillnaden och att jag inte kan lyfta luren & ringa när jag vill till de här i Sverige.. Att bara åka hem över helgen eller när man känner för det kan man inte precis göra i Luleå heller så ;) Jag lyssnar på mina favoriter från högstadiet och sjunger med i varenda text, dansar runt på rummet medans jag städar så att jag kan börja packa sen! Mamma måste tro jag är helknasig när hon hör mig från nedanvåningen, haha :D

Igår efter simningen så frågade jag pappa lite snällt om han inte kunde tänka sig att ta en whisky med mig, han tittade lite förvånat på mig men det var han givetvis med på! Jag önskar att jag hade hunnit med att smaka lite fler av alla hans sorter nämligen, jag är ju fortfarande i test-kanin-stadiet när det gäller whisky.
Igår blev det Bushmills Malt, den rann ner!

Njuter

I morse tog jag sovmorgon! När jag vaknade vid elva hade jag fått sms av Emil som undrade om luncherbjudandet jag gav honom i helgen stod kvar. Mamma som fixar allt löste även detta! Han är och bygger ett nytt hus precis här i närheten nämligen. På eftermiddagen tog vi cyklarna bort till huset för att se hur långt de hade kommit & vi fick en visning av Emil. Sen cyklade vi och plockade svamp! Lite björnbär och hallon blev det också på vägen. Mitt ute i skogen hittade vi en liten jaktstugevagn där de hade byggt upp en eldstad, mamma hade sett den flera gånger förut meen jag har missat den helt!


Ett litet kollage från skogsrundan!

Nu har jag läst klart triologin av E L James. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, ena sekunden ångrar jag att jag ens började läsa och nästa kan jag verkligen inte släppa boken!



Ikväll var vi allihop i Osby och simmade lite. Under min gymnasietid arbetade jag som badvakt i simhallen, som jag har saknat det jobbet alltså! Jag simmade 1000m i rekordfart. Jag har inte simmat på över ett halvår och lyckas ändå simma 1km på 25 minuter, jag är galet nöjd!



När vi kom hem var utsikten från verandan magisk! Så fin men så orolig himmel.

Himlen brinner

 
 

Dinnertime

Igår fick jag & pappa för oss att vi skulle laga middag åt mamma. Mamma fixade förrätten. Till förätt åt vi pilgrimsmusslor, med goda tillbehör!


Pilgrimsmusslor till förrätt



Till huvudrätt lagade jag & pappa lövbiff, min sås, auberginetournedos och ugnsbakad tomat med oliver och vitlök. Till det hade vi klyftpotatis! Riktigt gott & mumsigt :) Mamma blev glad som slapp laga mat för en gångs skull.

Bilden får ju det att se mindre gott ut, den ljuger!
 

Skogsmys

Jag och pappa gick ut en sväng för att se om vi kunde hitta lite svamp. Vi blev ganska besvikna när vi inte hittade så mycket som vi hade hoppats på och började gå hemåt. Då hittar vi dem, gömda under mossa och gräs!


De gömda kantarellisarna


Vi började gräva lite i gräset och hittade en hel del svamp!



Hallon plockade vi också, men de åker direkt i munnen!
 

Kräftskiva

Mamma försåg mig med värsta lyxlunchen både igår och i fredags. Igår åt jag baguette fylld med hennes goda räkcocktail, såååå gott :) Nu har jag jobbat vad jag ska på Ica i Osby för denna sommaren. Det känns bra men det är också ett steg nämre avresa till New York, och jag börjar då bli nervös. Fast det säger de ju är bra..


Min lunch som mamma fixat!

Igår hann jag precis hem efter jobbet, duscha och fixa mig innan Emil kom & hämta mig. Jag åkte med honom till Amanda i Kristianstad där de var i full gång med fix inför kvällens kräftskiva! Vilket härligt kalas det blev, och vad gott det var :) Lite snaps, vin och gott sällskap gjorde kvällen till en av sommarens bästa!


Amanda var snäll & väntade till sist med att plocka kräftor, ändå lyckades hon hitta den med störst klor!


Emil visar hur man ska skåla på en ordentlig kräftskiva!



När vår snaps hade tagit slut fick vi ut & norpa hos det äldre sällskapet! Pors ska det va!



En glad kväll!



"Oh noo, it's legday today!"


 
 

Guld i vägkanten

Idag var vädret aningen bättre så jag & mamma tog en promenad. Vi hittade hur mycket skogshallon som helst och även en del björnbär. Det var så gott att få äta vilda björnbär, det gör man inte allt för ofta! En hel del kantareller hittade vi också, så det var en god runda :)



Ikväll ska jag jobba, 14.30-22.15 och i morgon bitti börjar jag 06.30-14.30. Jag hoppas att jag överlever!
 

Buller & bång!

Vilket oväder det var igår! Det både åskade och ösregnade, mitt i allt så sken solen..




På kvällen lagade jag thaimat till familjen, både mamma och pappa gillade det! Lite senare kom några vänner till familjen över och vi hade det mysig tillsammans. Mamma letade fram en flaska bubbel som var riktigt god!

Kommer sakna denna utsikt mer än någonsin i höst!

Vi passade även på att skjuta prick. Det gick bra för mig, även om det inte gick riktigt lika bra som sist när jag fick ner 10 burkar på 10 skott.

Det är som att cykla, har man en gång lärt sig det så sitter det!

 

Fika-time

Gofika hos farfar!

Det vattnas i munnen

Jag ska jobba fredag kväll och lördag morgon i helgen. Men det gör absolut ingenting för när jag har jobbat klart på lördag så ska jag på kräftskiva. Och det är inte till vemsomhelst utan till bästa Amanda! Vi vart fräcka nog & bjöd in oss själva på kräftskiva. Det ska bli så gott! Jag som har tjatat om kräftor sen jag åt det senast, haha :)


En bild från midsommar på mig & Amanda!
 

Mor&Dotter-dag i Malmö

Igår hade jag och mamma en riktig mor&dotter-dag i Malmö. Först tittade vi lite i affärer och jag handlade lite inför min USA-resa. Lunch åt vi som alltid på Mando och givetvis blev det varsin planka, lika gott som vanligt!

Vi började med varsit glas champagne medans vi väntade på maten. Det som är så gott!

Deras plankor är perfekta!

Gissa vad vi gjorde efter lunch? Klart att vi åkte ut till Ribersborgs kallbadhus :) Vi bastade, badade i havet och solade. Havet var 22°C och knappt svalkande efter bastun, men det var himla skönt ändå! Som jag kommer sakna Ribban i höst..

Medans vi väntade på bussen in mot centralen passade jag på att smaka nya Briska Granatäpple, himla god! Dock inte godare än Somersby Blackberry ;)


Vi var inne på The Body Shop och jag hittade mirakelansiktsmasken som jag testade för några veckorsen. Den fick verkligen bort all smuts från ansiktet. Hur bra som helst! Nu har jag en burk här hemma och ska se om den vill fortsätta göra underverk :)

Tea Tree Face Mask från The Body Shop.
 

Bästa morfar!

Lyckan när morfar har fyllt godisskålen med mina favoriter! Men bara en godisbit innan maten ;)

Boxningsträning!

Igår ringde Sofia & undrade om jag var sugen på att följa med och träna på kvällen. Klart jag var på! Och galet taggad blev jag med, jag som inte tränat sen i Luleå. Det var HUR KUL SOM HELST! Har saknat det en aaaaning om man säger så.. Det blev en hel del boxningsträning, vilket var första gången för mig men jag gillade det!
 

Matchade så fint med handskarna ;)

Fokus!



Sofia och jag, lagom svettiga!

Försökte ta kort på Sofia men hon var så snabb så det blev mest yrvädersbilder!

Att söka visum inför studier i USA

Det kom ju aldrig en Sthlm - del 2, jag tänkte att jag skulle skriva ihop allt om min visumansökan men har inte haft tid till att göra det förens nu. Jag hoppas att det kan hjälpa någon som planerar att söka visum alternativt slå ihjäl någons dötid då det blev ett ganska långt inlägg..
 
 
 
Min visumansökan till USA inför höstens studier i New York

Först och främst vart jag tvungen att få papper från skolan i USA som berättigade mig att ens söka visum på den amerikanska ambassaden. När jag väl hade fått det pappret så kunde jag boka en tid på ambassaden för intervju. Visst låter det simpelt? Om det ändå hade varit så enkelt! Jag trodde ju att det skulle vara det till en början och fick därför aningen bråttom med att få ihop allt.

 

Jag började med att gå in på www.usemb.se som är den amerikanska ambassadens hemsida. Väl där klickade jag mig vidare till ”Visas” à ”Non Immigrant Visas” à ”Apply for a Visa”. Där finns det fyra steg som man ska följa för att få komma på intervju.

 

  Step 1: Submit DS-160

Step 2: Book an appointment

Step 3: Pay the visa fee

Step 4: Visa application checklist

 

Under det första steget skulle man välja vilken ambassad man tänkte besöka och sedan ladda upp ett fotografi av sig själv som sedan kommer finnas på visumet. Det var inte tvunget att det skulle vara taget i en fotoautomat men skulle lika ett som var det. Jag lyckades ta mitt själv med en vit bakgrund. Sedan klickade man sig vidare i stegen och fick uppge informationen som fanns i papperna som jag fick från universitetet i USA.  Sedan fick jag svara på en hel rad frågor om mig själv och min kommande vistelse i USA.  Det var allt ifrån om jag hade använt olagliga droger, till om jag planerade att sälja mig själv eller engagera mig i trafficing under vistelsen eller om jag hade gjort det förut. Om man av någon anledning skulle svara ”Yes” på en fråga var man tvungen att förklara också. När detta var klart fick man sin DS-160-application som var mycket, mycket viktig att spara och skriva ut.

 

Sedan skulle man boka tid för en intervju på ambassaden. Först fick jag panik när jag insåg att det inte fanns en enda tid förens jag skulle vara på plats i USA i princip. Så kom jag på att studievägledaren Inger sagt att det oftast var så men att det då bara var att mejla så brukade det dyka upp fler tider. Så jag mejlade och en dag senare så fanns där massor med tider att boka in sig på. Jag tog första bästa vilket var en vecka senare kl. 08.00 på morgonen en tisdag. Långt dit tänkte jag. Men ack vad mycket som skulle göras innan dess!


Först och främst skulle en avgift betalas för visumet. Då det är ett studentvisum jag sökt ligger avgiften på 1120 SEK. Det skulle betalas på en bank då man skulle ha kvittot stämplat av banken och sedan ha det med sig till intervjun.

 

Sista steget är checklistan som man ska gå igenom innan man åker till ambassaden. Mitt tips är att gå igenom checklistan redan innan man bokar ett möte. Det var flera saker där som jag fick stressa med och panik-lösa!

 

ATT HA MED SIG TILL AMBASSADEN:

Man behöver ha sitt pass med sig, och man ska kunna leva utan det i ca en vecka efter att man har varit på intervjun på ambassaden eftersom man lämnar in det till dem så skickar de hem det till en efteråt så har man visumet i passet sen.

 

Man ska ha med bekräftelsen på DS-160-application som innehåller en streckkod. Även fotot som man laddat upp finns med där.

 

Kvittot med stämpel från banken på att man har betalat avgiften för visumet.

 

Samma foto som man laddade upp tidigare till DS-160 ska man ha med sig i formatet 5x5cm. Jag skrev ut mitt kort på fotopapper i rätt format bara och det dög.

 

Om man är med i brottsregistret så behöver man ha med sig ett utdrag ur belastningsregistret. Det slapp jag ;)

 

Ett personbevis som visar alla relationer. Detta tänkte ju jag att man simpelt kunde gå in på skatteverkets hemsida och beställa och få direkt som en PDF-fil precis som det brukar vara med personbevis. Men icke, för att få denna typ av personbevis så fick man ringa och beställa. De skulle då skicka hem det med posten men jag lyckades få dem att faxa det så det kom fram direkt. En sådan sak som kunde varit fixad några veckor tidigare…

 

Man ska ha med ett frankerat kuvert som är adresserat hem till en. Det ska vara frankerat med nästan 70 SEK tror jag det var. De ska nämligen skicka passet hem till en i det kuvertet.

 

Eftersom jag sökte ett student F-visa så skulle jag även ha med I-20-form med SEVIS I-20. Man ska även ha betalat en SEVIS-avgift på 200 dollar och bevis på att det är betalt. Det gick dock bra att betala över internet, bara man skriver ut betalningsbekräftelsen. Man ska även ha med intyg från CSN att man kommer kunna finansiera sin vistelse där. Intyget från CSN är en sådan sak som man ska se till att fixa tidigt och ta många kopior på!

 

Så man ska alltså ha med sig;

Pass

DS-160 confirmation

Bankkvitto

Foto

Personbevis med alla relationer

Frankerat kuvert

SEVIS I-20

SEVIS betalningsbekräftelse

Finansieringsintyg (CSN)

 

 

BESÖKET PÅ AMBASSADEN

Jag hade bokat intervjun till kl. 08.00 vilken var den första tiden man kunde boka på ambassaden. Jag tog buss 69 från centrum i Stockholm ut till ambassaderna. USAs ambassad var gigantisk och gick inte att missa.

 Muren utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm.


Jag var där 07.10 då jag läst mig till att man bör vara där långt innan sin tid. Jag hamnade först i kön och fick ställa mig bakom en skylt där det stod ”NONIMMIGRANT VISA” på.

 Skylten jag fick börja kön bakom.



Bara ett par minuter senare var det en lång ringlande kö bakom mig, jag hade tur som kom i rätt tid. Redan vid 07.35 fick jag lov att gå fram till ambassadens säkerhetsbyggnad. Innan jag fick gå in fick jag visa sulorna på mina skor och de bad om mitt pass & kollade igenom det noga. Sedan släpptes jag in. Där fick jag gå igenom en säkerhetskontroll, likadan som på flygplatserna. Vattnet jag hade med mig fick jag ta en klunk ur för att visa att det bara var vanligt vatten. Jag fick lämna ifrån mig all elektronik så min mobil behöll de och jag fick ett kvitto på att den var inlämnad. Jag var ju den första som fick gå in på ambassaden så det var inte helt lätt att veta vart jag skulle gå, det var inte precis någon att följa efter. Vakterna såg nog att jag var förvirrad men sa åt mig att bara följa de gula markeringarna upp till nästa byggnad på vänster sida. Lite knäppt var det allt för när jag stod i kön och väntade på att bli insläppt till kontrollen så kom det en bil med två hantverkare som skulle in på ambassaden och arbeta med något. Då pratar de svenska med dem och säkerhetsundersökningarna de fick gå igenom ska vi inte prata om. Kära jissenam vad undersökta de och deras bil blev.  Men med oss pratade de i princip bara engelska, varför vet jag inte. Det kändes skönt att veta att de kunde svenska om jag skulle behöva det i alla fall. När jag kom fram till nästa byggnad öppnade jag dörren och kom in i ett rum där det var stolar uppradade i kanske fyra-fem rader. Där fanns en nummerlappsmaskin så jag tog mig en lapp. I övrigt var rummet helt tomt på folk. En tv var igång och visade nyheterna. Det dröjde inte länge innan nästa visumsökande kom in och med henne följde en vakt som sedan delade ut nummerlappar till alla. Efter kanske en kvart så öppnades en lucka där de sedan ropade upp mitt nummer, nummer 74. Då skulle jag lämna över alla mina papper och handlingar som jag hade med mig till damen på andra sidan skyddsglaset. Hon valde ut de papper hon ville ha samt mitt pass och gav sedan tillbaka resten till mig och bad mig sitta ner och vänta.  Tio minuter senare så ropade en man upp mitt namn bakom en annan glasruta. ”Moa Persson, please come to G”, så jag gick dit och möttes av en mycket trevlig man. Först och främst fick jag lämna fingeravtryck på alla fingrar. Sedan frågade han mig om det stämde att jag planerade att studera i USA i höst, om jag redan studerade i Sverige och hur länge jag hade gjort det, vilka kurser jag tänkte läsa och sen var jag ”good to go”. Allt var på engelska. Klockan var då 08.10 och mitt besök på den amerikanska ambassaden var över. Jag fick gå ut genom samma säkerhetskontroll som jag kom in i och fick tillbaka min mobil. När jag kom ut var kön så lång att jag inte kunde se slutet på den. Då tackade jag mig själv för att jag bokade tid så tidigt och att jag var där i god tid. Allt som allt tog det mig ca en timme vilket jag har förstått är väldigt snabbt, jag hade räknat med att det skulle ta minst tre timmar.

 

 

RSS 2.0